lietuviškai | english
Rėmėjai | Istorija | Ankstesnės programos | Vaizdai | Kontaktai
banchetto musicale

Rugsėjo 13 d., 18 val.
Valdovų rūmai, Katedros a. 4, Vilniuje

Stella, quam viderant magi
G. B. Mosto motetai ir madrigalai, dedikuoti Lietuvos ir Transilvanijos didikams

Nora Petročenko – cantus, Mikus Abaroniņš – altus (Latvija), Povilas Vanžodis – quintus, Daniels Pelnēns – tenor (Latvija), Nerijus Masevičius – bassus

Morgaine (Vokietija / Lietuva / Lenkija)


Giovanni Batista Mosto (1550–1596) buvo produktyvus kompozitorius, universalus instrumentininkas ir mokytojas, pagal savo profesiją daug keliavęs po pasaulį. Jo darbo vietų geografija apėmė dvarus ir bažnyčias Miunchene, Venecijoje, Padujoje, Krokuvoje ir kitur. Deja, alinantis gyvenimo būdamas jam kainavo gyvybę; jis mirė keliaudamas pas savo šeimą į Alba Juliją Transilvanijoje.
Tarp Mosto muzikinio paveldo ypač vertingi motetai ir madrigalai, išlikę su dedikacijomis, kurios anais laikais reiškė ne tik kuklų dovanotojo atsidavimo ženklą, bet galėjo lemti ir pripažinimą, ir gavėjo įvertinimą. Antroji madrigalų knyga (išleista 1584 m. Venecijoje) dedikuota Mikalojui Kristupai Radvilai Našlaitėliui (1549–1616), tuometiniam Lietuvos didžiajam maršalkai, vėliau tapusiam Trakų vaivada. Po kelerių metų (1590) Mosto motetų rinkinys „Motecta liber primus“ buvo išleistas Venecijoje ir dedikuotas Transilvanijos kunigaikščiui Žigmondui Batorui, pas kurį muzikas pradėjo dirbti Alba Julijoje, dab. Rumunijos teritorijoje.
Programose taip pat skambės ir kitų italų, palaikiusių ryšius su mūsų ir Transilvanijos didikais, vokalinė ir instrumentinė muzika.

Į koncertą įėjimas nemokamas, reikalinga išankstinė registracija



© 2020 Banchetto Musicale . Imprint . WebDesign: Mathias Lim und Partner